Ulvefallet

Ulv med eget munoment

Dersom du vil ha en fredelig sykkeltur med mye natur i en del av Vegårshei man vanligvis ikke er så ofte, kan jeg anbefale en runde i vestre delen av Vegårshei, ikke så langt unna grensa mot Åmli kommune.


En dukkert i Tryttjenn

I Tryttjenn, like i nærheten av Espeland skule, har Vestbygda idrettslag og Espeland krets gjort en stor dugnadsinnsats og laget et kjempefint badeanlegg. Alt er i utsøkt trevirke, og ildsjelene har velfortjent fått Bergene-Holms inspirasjonspris. Bergene-Holm driver blant annet sagbruket på Simonstad.

Du kan ta en dukkert før sykkelturen, eller lauge deg når du er tilbake.


Ta det med ro og kos deg

Det er greit å parkere ved skolen. Du sykler mot Selåsvassenden og tar til høyre mot Ufsvatn i første veikryss etter 2,5 km. Ta det pent på grus-veien, spesielt hvis du har tynne og hardpumpa dekk. Det er for øvrig meningen at du skal ta deg god tid. Det er mye å oppdage, bare du bruker øynene, stanser og tar en avstikker inniblant.

Som du ser på kartskissen, kan du sykle til venstre mot Simonstad (det står "Storbrua" på vegskiltet) og ta en avstikker opp til Hovdefjell. Men du skal ha god tid og føle deg tålig sprek. Selv på el-sykkel er det sabla tungt å sykle til topps. (Se egen side om Hovdefjell.)


Ulvefallet

Ettr å ha syklet drøye 8 km fra Espeland skule, kommer du til Ulvefallet. Det var her ulven Lars ble skutt onsdag 11. januar 1984.

Ei vegårsheidame ringte meg på Agderpostens lokalkontor i Tvedestrand og fortalte at nå var ulven skutt. Jeg varslet hovedreaksjonen og kastet meg i min Renault 4. Ulven og jaktlaget befant seg ved Espeland skule.

Jaktgeneral Lars Saga tok det hele med stoisk ro, mens en del andre jegere var ivrige etter å bli fotografert ved siden av den første ulven som var lovlig felt i nyere norsk historie.


Kunst, søsterkake og elgsuppe på Kilsloftet

Nils Belland fra Froland felte Vegårsheiulven. Han er mer interessert i kunst, enn jakt, og har markert seg som en anerkjent billedkunstner. Han har hatt utstilling bl.a. hos Solbjørg Kristensen på Kilsloftet. Når du sykler videre etter å ha stått i ærbødighet foran ulvemonumentet, kommer du etter 2 km til Kilsloftet.

Jeg syklet runden en mandag i juni, og da holder Solbjørg stengt. Ellers om sommeren er det åpent hele uka. Kilsloftet er vel verdt et besøk. Du kommer hit med bil også, selvsagt, og er du ekte villmarksjente, kan du kjøpe deg elgskinns-bikini.

Når kunsten er beskuet og elgsuppa fortært, sykler du videre langs Vestfjorden, før du kommer inn på asfaltveien ved Jovnes og følger den tilbake til Espeland skule.

Nå kan du stupe ut i Tryttjønn og få av svetten!

Har du brukt el-sykkel, kan du bade bare fordi du har lyst.


Badeanlegget i Tryttjenn består blant annet av ei flytebrygge hvor det ligger fortøyd  "pedal-båt" og robåt. I bakgrunnen ser du den luksuriøse lavvoen med bål- og grillplass.

Klikk på kartskissen for å se større versjon.

Det er satt opp et monument der Vegårsheiulven ble skutt; ulv i solid jern og plate med inskripsjon hvor bokstavene kan trenge en liten oppfriskning. Ulven, som ble døpt Lars etter jaktlederen, tas vare på i utstoppet tilstand av kommunen..

Her kan du på norsk, engelsk og tysk lese om en viktig hendelse i Vegårsheis nyere historie.

Når du har parkert bilen ved Espeland skule, sykler du videre og tar til venstre mot Selåsvassenden.

Det går ikke klart fram av bildet, men stupetårnet og sklia i bakgrunnen ligger på en flytende badeplattform. Anlegget er testet av Vegårsheis ordfører Kjetil Torp, som stupte ut i Tryttjenn uten å stikke stortåa i vannet først. Tjenna er ikke så stor, og badetemperaturen blir raskt ganske overlevelig.

Tømmer er kjørt ut av skauen og ligger klart til å bli lastet på tømmerbilen.

For å komme til toppen av Kaldalsfjell må du bruke beina.

Etter å ha syklet på Vegårshei, er jeg kommet til at myrer er en vesentlig del av kommunens areal.

Denne muren står like ved hovedveien i nærheten av Stavetjønn. Kanskje en gammel boplass?

Vel hjemkommet, studerte jeg kartet og fant ut at jeg måtte ha oppdaget restene av Ufsvatn sag og mølle.

Da jeg hadde syklet ned bakkene ved Gruveheia, og var på vei mot krysset hvor veien tar av til Simonstad, fikk jeg øye på et uthus et stykke fra veien. Litt lenger inne stod restene av dette gamle vannhjulet og flere andre remedier som før i tida ble brukt til å nyttegjøre seg vannkraften.

Det er krefter i vannet og det trengs solid aksel for å utnytte energien.. Kanskje har det sittet et hjul av treverk mellom jernplatene til venstre på bildet.

Når du ferdes på sykkel, tar deg god tid og bruker øynene, oppdager du at langs veiene finnes det mange kulturminner som vitner om tidligere tiders liv og virksomhet - og ikke minst slit.

Etter at vannet var sluppet på skovlene og hadde gjort jobben, ble det ledet tilbake til bekken av denne muren.

Hvis du følger skiltet hvor det står "Storbrua", kommer du til Simonstad. På veien dit kan du ta av mot Gisletveit, og sykle opp til toppen av Hovdefjell. Når du er kommet opp de bratte bakkene, belønnes du med storslagen utsikt.

Gamle jernbanesviller kan alltid være greie å ha. Da Treungenbanen var nedlagt i 1967, la NSB 100.000 sviller ut for salg. De kostet kr 3,- pr. stk. og måtte hentes forskjellige steder langs banen mellom Åmli og Treungen.

Dette treet har sett sine beste dager, men duger kanskje som ved til kaffebålet.

Pynt på ei jakthytte som ligger like ved veien. Budskapet er litt tvetydig. Jegerne synes vel ikke det gjør noe at det er fare for elg.

Noen meter armeringsjern, et sveiseapparat og en smule fingerferdighet, så er det klart for stekt flesk.

En kirkegård med velstelte graver og et lite kapell. Fjellknausen som ligger utenfor venstre bildekant, heter betegnende nok Kjørkegårds-knatten.

Mange legger merke til utveksten på  bjørka som står ved veien mellom Jovnes og Espeland.

På sykkelturen til Ulvefallet og Kil, kommer du ikke i nærkontakt med jernbanen, men du kan kjøre til Espelandsmyr og ta en titt på Sørlandsekspressen der. Muren i forgrunnen er rester etter den gamle stasjonen som befant seg her. Stasjons-bygningen ble revet for flere tiår siden. Det siste halvåret har Mesta ryddet veldig fint langs jernbanelinja på Vegårshei.

Bra
Sånn passe
Dårlig
 
 

Ønsker du å få invitasjoner og elsykkel-informasjon  rett i e-postboksen din?


Skriv deg på postlista!