Hope og Fie

Egen dialekt-vegg og cowboyer på to hjul

Har du lyst på en hyggelig ettermiddags- eller kveldstur, kan du sykle fra Gjeving (Tvedestrand kommune) til Hopestrand (Risør kommune), videre til Fie og Åkvåg, før du snur og sykler om Laget tilbake.


Aktivt lokalsamfunn

Utgangspunktet for turen er Saltrø på Gjeving. Bruk vett og forstand, så finner du en plass å sette bilen. Noen få P-plasser ved bommen på Saltrø.

I Risør kommer du først til Gloppe og Nipe. Her kan det godt hende du treffer cowboyer på to hjul. På jordene beiter kuene.

På Hopestrand kan du studere lokale ord og uttrykk på dialektveggen som redigeres av Andreas Ausland. Ta deg en god pause her.

Etter å ha svingt til høyre ved Hopestrand landhandel, finner du langsetter veien benker merket "Oss vel". Navnet står for Området Sør for Sandnesfjorden Velforening. Hope, Sandnes og Fie ligger i Risør kommune og er et aktivt og veldig trivelig lokalsamfunn. Tidligere var denne halvøya en del av Søndeled kommune.


Feriesprett og optisk telegraf

Hope skole ble bygget i 1957, modernisert i 2002. Etter å ha passert kirkegården, kommer du til Sørlandet Feriesenter hvor folk fra hele landet har feriert i mange tiår. Et flott anlegg. Ta en titt på hjemmesida til feriesenteret.

Det er nye boligfelt i området. Mange av innbyggerne er blant de 350 medlemmene i Hope IL. Idrettslaget arrangerer "Feriespretten" og mye annet. Stedet har sangkoret "Bare for gøy", med dyktige sangere!

På Hisåsen ble for en del år siden satt opp en optisk telegraf av typen som på 1800-tallet bandt kysten sammen. Telegrafen, den nye, blåste ned i en storm, men i 2012 satt Søndeled og Risør Historielag opp en ny. Ta en titt på hjemme- og Facebook-sida til historielaget.


Jettegrytene

Husk å svinge nedenom Trollbergvika, før du sykler videre forbi Fie Båt og Bil (som også har butikk i Risør sentrum) og ut til Fiesund. Fiesund er en avstikker, men vel verdt å ta med seg.

Endepunktet på sykkelturen er Åkvåg. Når du kommer ut hit kan du se over til Risøya i Tvedestrand. Dersom det er fint vær, ellers også forresten, kan du gå ut til jettegrytene på Sild. Stien ut er merket og grei å gå på beina. Du kan ikke sykle helt ut.

Sild er en flott plass å oppleve naturen når det regner og blåser.


Hvile og vann i Laget

Når du kommer til Laget på tilbaketuren, kan du sykle noen hundre meter på riksvei 411 mot Risør, så finner du "Bicycle rest area"/"Rastplatz für Radfahrer" med sykkelstativ, benker og bord på en en bit av den gamle veien. Plassen er laget på dugnad av lokal-befolkningen. Laget er et særdeles aktivt lokalsamfunn.

Du kan også ta fem minutter på "Hvilebenk for slitne syklister" og fylle vannflaska på toppen av bakken på veien mot Gjeving. Harry Stiansen har satt opp både benk og vannkran.

Etter 5 km er du tilbake på Gjeving - en god sykkelopplevelse rikere!


I det ville Vesten brukte cowboyene hest når de skulle drive kuene framover. På Gloppe bruker de sykkel.

Klikk på kartskissen for å se større versjon.

Distanse: ca. 32 km

Passer som: ettermiddags-/kveldstur

Parkering: Gjeving

Veidekke: mest asfalt, noe grus, kort sti

Fiskemuligheter: ja

Bademuligheter: ja

Togtitting: nei

Ved brua over Saltrøbekken er det bom, men så lenge denne planka ligger på plassen sin, går det greit å trille sykkelen over til den andre sida. Snart er du i Risør kommune..

På Gjeving er det laget en fin kultursti. Ett av de mange skiltene står på Saltrø.

Dette området mellom Gloppe og Nipe heter Engene. Navnet har vel nesten gitt seg selv en gang i tida. Her er det melk- og kjøttproduksjon.

Er du sulten, kan du stoppe ved Hopestrand land-handel, før du sykler videre mot Sandnes og Fie.

Jeg har stor sans for dialektveg-gen til Andreas Ausland.

Dialektord på veggen til gamle Hopestrand landhandel. Med el-sykkel er du slett ikke "spjut ferdi" etter å ha syklet fra Gjeving.

Følg ballongene, så kommer du kanskje i bursdagsselskap.

For mange år siden sa Esso at vi skulle putte en tiger på tanken. Denne er plassert på taket i stedet.

På Sørlandet Feriesenter på Sandnes kan du overnatte, handle og spise et måltid mat. Flott sted. Se på hjemmesida deres.

Fin rasteplass på den gamle veitraseen ved Laukvik-bukta. Du befinner deg i Risør kommune, og husene du ser på heia i bakgrunnen, er Viddefjell like utenfor Risør sentrum.

Husk å ta avstikkeren ned til Trollbergvika. En idyll som ligger litt bortgjemt hvis du ikke er klar over at den er der.

Denne bua er plassert lunt og fint i terrenget, og er ikke utsatt hverken for høyvann eller vinter-stormene.

Dette værbitte treverket er nok gått fra å være hummerteine til å bli kulturminne.

Ei idyllisk bukt like ved Fiestrand. Og den ligger like ved veien ut til Fiesund.

Fin møteplass og enda finere skilt på veien til Fiesund.

Ellefsbukta ved Fiesund. Sundodden ligger ute til høyre på bildet. Hvis du drar ut hit en dag  høst- eller vinterstormene herjer, er forholdene noe annerlede...

Er dette skall fra et ærfugl-egg?

Mellomlanding på pipa til Krabbesund bedehus.

John Sigfred Thorsen har hatt kunstutstilling på  Krabbesund skole, hvor han var elev da han vokste opp på Fie. Oppstilling med datteren til ære for fotografen.

Thorsen henter mange av motivene fra Risørs skjærgård.

Elegant vindu på endeveggen til Krabbesund bedehus.

Oss Vel har plassert ut benker. I teksten finner du hva Oss Vel betyr.

Sykkel fint pyntet med blomster og norske flagg.

Steder og severdigheter er godt skiltet så du lett finner fram dit du skal.

Kilen som ligger mellom Åkvåg og Sørbudalen. Oppe i heia til høyre finner du Spelemannsknatten.

Vil du bli kjøpmann/-kvinne? Da kan du leie denne gamle butikken.

Heidi Torp var ute og trente på rulleski. Ektemannen Jon Olav og datteren Selma passet på. Jeg traff dem mellom Vinterkleiv og Åkvåg. Selma og elefanten koste seg i sykkelvogna.

Dette fine "Parkering forbudt"-skiltet er malt på fjellveggen. På stolpe, så det ikke skal ramle ned.

Noen steder gis det dispensasjon fra P-forbudet, i alle fall utenom sommer-sesongen.

HeiVed riksvei 411 mellom Laget og grensa mot Risør, er det laget en flott rasteplass for syklister. Da båteierne som har farkostene sine i kilen bak trærne, skulle lage parkeringsplass på dugnad, fant de ut at de like godt kunne rydde en bit av den gamle, ytre veien mellom Tvedestand og Risør samtidig. Flott tiltak som gleder oss syklister.

Gamleveien er laget av fagfolk som visste hvordan de skulle bygge med stein. I muren laget de huldike så vannet fra heia ovenfor kunne renne under veien.

Mange rare navn. Her mellom Laget og Gjeving heter det Bikjehengsla. Det har sikkert sin årsak.

Det er grunt, trangt og kronglete å komme inn til Fiesund, men har du først vært her en gang, kommer du helt sikkert tilbake, står det på nettsida "Havna" som lages av Norsk Maritimt Forlag.

Hvis du går opp på heia når du kommer fra Saltrø, får du flott utsikt over Gjeving. Bergsøya til venstre.

Hyggelig når noen tar seg bryet med å pynte med blomster - og husker å vanne og luke.

Garnet er tatt på land. Kanskje skal det snart fiskes teinesag til hummerfisket.

Mellom Gjeving og Gloppe har det vært skogsdrift, men det er ryddet fint og du kan sykle fra toppen av den steinete bakken fra Saltrø.