Flostatur

Fin elsykkeltur i sommerlige Flosta

Blide elsyklister og entusiastiske kjentmenn og -kvinner, gjorde elsykkelturen i Flosta søndag 12. juni meget vellykket.



Etter at Grethe Borges hadde hatt omvisning i Flosta kirke, la drøyt 40 elsyklister og noen tråsyklister, ut på tur med «Nittenseks» og Kalvesund kystfort som første stopp.


Tyskerfestning ble friområde

Ingebjørg Ytterdal, leder i Flosta Historielag og bosatt i Kalvesund, fortalte om den gangen «festningen» med sine over 50 bunkere og bygninger, var en del av Hitlers Festung Norwegen, og om okkupantenes forhold til lokalbefolkingen.


Den mest dramatiske hendelsen var da en av stedets kuer gikk på en landmine.


I dag er Kalvesund kystfort et mye benyttet friområde.


Holmesund og Staubø

I Kilsund orienterte turarrangør Guttorm Eskild Nilsen om liv og virksomhet, før man fortsatte over Ytterbø til Staubø og Holmesund.


Mens elsyklistene hadde en romslig matpause på Lyngørbrygga i Holmesund, fortalte Aud Sigrid Vibran blant annet om de vidgjetne Holmesund-losene.


På tilbaketuren var det stopp på Staubø torv, hvor Ole Peder Tverdal moret forsamlingen med en levende skildring av forholdene da han vokste opp for femti – seksti år siden.


Fargerike Narestø!

En del av turdeltakerne avsluttet i idylliske Narestø. Her var Olav Brottveit guide, og ga et særdeles interessant og morsomt innblikk i det før så sentrale stedets historie. I hans omtale inngikk også en rekke vennligsinnede anekdoter om stedets mange og fargerike beboere.

Gunnar Haugo (i blå skjorte), som til daglig driver Tvedestrand Sykkelverksted AS, fortetok en rask opptelling og fant ut at 40 elsyklister var med til Holmesund.

Narestø var et viktig knutepunkt i sin tid.

Ingebjørg Ytterdal, leder i Flosta Historielag, fortalte om den gangen Kalvesund var en del av Hitlers «Festung Norwegen», mens elsyklistene nøt utsikten fra hovedbunkeren. (Foto: Guttorm Eskild Nilsen)

Ingrid Scheen er nylig blitt elsyklist. Her ankommer hun idylliske Holmesund i friskt driv, mens Ragna Marie Haugland kommer etter på vanlig tråsykkel.

Grethe Borges hadde omvisning i vakre Flosta kirke før selve turen startet.

Elsyklistene hadde en romslig matpause på Lyngørbrygga  i Holmesund. Her fortalte Aud Sigrid Vibran (t.v. i gul vest) om stedets historie og om de vidgjetne Holmesund-losene.

Ole Peder Tverdal fortalte levende om hvordan det var å vokse opp på Staubø for 50 - 60 år siden. I handa har han bankboka fra Tverdals-øens Sparebank, etablert av sjømannsforeningen.

Elsyklister på Lyngørbrygga i Holmesund. Navnet kommer av at DS «Lyngør» pleide å legge til her i tidligere tider. Narestø og flere ander steder har sine lyngørbrygger.

På vei ut til Holmesund, var det en stopp ved Sjeggestø, hvor Aud Sigrid Vibran fortalte om jordkjellere.

Da tyskerne hadde kapitulert i mai 1945, fant de lokale mostandsfolkene topp moderne radar og kommunikasjonsutstyr inne i hovedbunkeren på Kalvesund kystfort. Her hadde Hitlers soldater egentlig tenkt å bli værende lenge.

Av en eller annen grunn heter dette stedet Paradis. I bak-grunnen ligger småbruket Langemyr. Det ble bygget i 1886.

I mange år dyrket Trygve og Alma Aagedal grønnsaker her.

Tom Scheen har tatt en liten pust i bakken ved Paradis, før turen går videre til Brårvik.

Naturfotograf og elsyklist Tore Moy i aksjon. Tore syklet fra Arendal og tilbake igjen.

Anne Marie Eriksen (t.v.) og Torunn Brottveit tok sjansen på sette fua på privat og reservert.

En drøy håndfull elsyklister avsluttet turen i Narestø, hvor Olav Brottveit (t.v.) holdt en svært interessant og morsom omvisning.

Øystein Stea sørget for at elsyklene til Anne Marie Eriksen (t.v.) og Ellen Marie Ommundsen kom trygt fram og tilbake. Øystein er naturlig-vis elsyklist, han også!

Fin utstrikt mot Møkkalasset fra Kalvesund.