Sykkelstativ

GJØR DET SELV: Med stativ sparer du ryggen og er effektiv

Poenget er å få sykkelen opp i grei arbeidshøyde på et stativ som står noenlunde støtt.

Du får naturligvis kjøpt sykkelstativer, f.eks. i et bilvarehus du sikker kjenner til. Det er imidlertid mye billigere å lage det selv. 

Jeg har sirkel- og gjerdesag, og jeg sagde til materialene selv. 

Dersom du ikke er så velutstyrt på sagfronten, finner du mange dimensjoner i en byggevarehandel.

Stativet mitt er satt sammen med skruer og snekkerlim. Limet er viktig. Uten lim vil sammenføyningene gi etter når treverket tørker og "arbeider".

Denne videoen viser hvordan du bruker en kjedevasker, og hvorfor du bør vaske kjedet ofte!

En ulempe med stativet, er naturligvis at det ikke er særlig sammenleggbart. 

Hvor ofte bør du vaske og smøre kjedet på sykkelen?

Hvis du sykler så å si hver dag, og du i tillegg sykler en del på grusvei, bør du vaske og smøre forholdsvis ofte.

Jeg sykler en tur på 36 km fem eller seks dager i uka. Om sommeren vasker jeg kjedet med diesel og smører med spraysmøring et par ganger i månedene.

Om vinteren med slaps, sand og saule, gjør jeg det en gang i uka.

Jeg bruker sykkelstativet hver gang jeg skal vaske og smøre sykkelkjedet og skifter bremseklosser. Bremseklossene skal du kanskje ikke bytte selv, for det kan være fort å gjøre feil. Er du hendig og nøye, går det fint. Det er lurt å ta bilder med telefonen, slik at du er sikker på at delene monteres riktig. Hukommelsen kan være flyktig!

Her ser du hvordan brakettene til stanga og støttearmen er laget. Stativet er lagd slik at sykkelen kan henge kun på én måte; med tannhjula og kjedet "utover".

Her ser du hvordan brakettene til stanga og støttearmen er laget. Stativet er lagd slik at sykkelen kan henge kun på én måte; med tannhjula og kjedet "utover".

Her er stativet klart for maling.

Her er stativet fotografert fra undersida. Som du ser har jeg brukt gjengestang og mutter for å å sette på "beinet" som staivet står på-